THE SORARE BELGIUM GUIDE

Download nu The Guide van Sorare Belgium en overloop stap voor stap hoe je te werk moet gaan met je Sorare account om zo de beste beslissing voor je team te kunnen nemen als een echte manager!

Download de guide!
Logo Sorare BE - TheGuide

IK HEB MIJN ACCOUNT, WAT NU?

Allereerst moet je weten dat elke kaart zowel een emotionele waarde heeft voor verzamelaars nu of in de toekomst, maar hiernaast heeft Sorare ook gezorgd voor een nuttig gebruik van de kaarten die je bezit. Hiervoor hebben ze competities gecreëerd waarin je elke kaart 1 keer per speeldag kan gebruiken. Sorare kan uiteraard enkel kaarten uitbrengen van de spelers van clubs waarvan ze een officiële licentie hebben kunnen onderhandelen.

Een kaart is een NFT (Non-Fungible Token) die behoort tot de eigenaar hiervan en kan dus niet meer veranderen, ook al is er een schrijffout of verkeerde foto gebruikt. Dit betekent ook dat wanneer een speler van club verandert na het op de markt brengen van de kaart, dat dit niet wijzigt. Heeft dit gevolgen voor je speler in competities? Helemaal niet. Van welk seizoen of van welke club je spelerskaart is maakt niet uit, de prestaties bij zijn huidige club op het moment van opstellen zullen zonder problemen meetellen.

Rugnummer

Hier zie je het rugnummer van de speler.

Club

Hier vind je de club van de speler bij het uitbrengen van de kaart.

Rare card

Hier bestaan er 100 per speler per seizoen van.

Common card

Dit zijn de gratis kaarten die je krijgt bij je inschrijving.

Unique card

Hier bestaat er maar 1 per speler per seizoen en heeft een bonus van 40%

Editie

Hier zie je de editie van de type kaart.

Seizoen

Hier zie je het voetbalseizoen van de kaart.

Super rare

Hier bestaan er 10 van per speler per seizoen en deze krijgt 20% bonus.

Limited

Hier bestaan er 1000 van per speler per seizoen.

De eerste kaart die we kort bespreken is de Common Card, hiervan krijg je er 12 bij je registratie nadat je alle basisstappen hebt voltooid zoals eerder gezegd. Door in de Rookie League te spelen krijg je ook extra Common Cards.

Deze zijn gratis en kan je niet verkopen, ruilen of weggeven, je kan ze buiten de Rookie League ook gebruiken in elke D4-competitie (de laagste competitie per regio).

Je kan per speeldag en per D4-competitie wel maar één Common Card gebruiken en deze kaart verliest ook 45% van zijn punten. Je verliest hier dus enerzijds wel bijna de helft van de punten, maar anderzijds is het gratis en kan het soms handig zijn om hiermee je team gevuld te krijgen.

TIP: Aangezien de doelman de duurste positie is, wordt een Common Card vaak gebruikt in de beginfase voor mensen met een beperkt budget zodat ze geen doelman hoeven te kopen.

De Limited Cards zijn de gele kaarten, hiervan zijn er maximaal 1000 per speler per seizoen. Deze kaarten kun je dus wel kopen, verkopen en ruilen met andere managers. Indien je via deze link registreert, krijg je hiervan 1 gratis na je eerste 5 aankopen op de veiling.

De Limited Cards kan je enkel gebruiken in de D5-competities, hier win je ook enkel Limited Cards en ETH voor de hoogste plaatsen in het klassement.

De Rare Cards zijn de rode kaarten, hiervan zijn er maximaal 100 per speler per seizoen. Deze kaarten kun je dus wel kopen, verkopen en ruilen met andere managers. Indien je via deze link registreert, krijg je hiervan 1 gratis na je eerste 5 aankopen op de veiling.

De Rare Cards kan je gebruiken in de Rookie League (max 2), in de D4-competities, in de D3-competities en zelfs in D2 (max 1). In de verschillende leagues kan je ook Rare cards winnen.

De Super Rare Cards zijn de blauwe kaarten, hiervan zijn er maximaal 10 per speler per seizoen. Deze kaarten zijn duurder dan Rare Cards omwille van verschillende redenenen

 • Ze zijn zeldzamer aangezien er max 10 per speler per seizoen zijn;
 • Ze hebben 20% extra bonus bovenop de XP en seizoensbonus;
 • Ze kunnen worden gebruikt in de hogere divisies van de competities.

De Unique Card is zwart/goudbruin en spreekt voor zich, hiervan is er maar 1 per speler per seizoen. Uiteraard is dit de duurste soort kaart, hier kan ook maar 1 manager de trotse eigenaar van zijn. Daarnaast heeft deze kaart ook nog +40% bonus bovenop de XP- en seizoensbonus.

Je kan deze gebruiken in D2 en D1, maar voor de Unique Cards is er eveneens een aparte competitie aangemaakt. De duurste Unique Card en tevens ook de duurste transactie in Sorare is die van Cristiano Ronaldo op 14 maart 2021 voor maar liefst 150 Ethereum (+- €290.000 op dat moment)!

Sinds het seizoen 2021(-2022) heeft Sorare ook Rookie Cards uitgebracht, dit gaat uiteraard over jonge spelers, maar hier zijn ook enkele regels voor

 • De speler is 18 jaar of jonger op 1 juli 2020 (J-League, K-League en MLS)
 • De spelers is 18 jaar of jonger op 1 juli 2021 (alle andere competities)
 • Het is de speler zijn allereerste professionele seizoen in één van de topcompetities bepaald door Sorare.

Hier is geen extra bonus en is dus afhankelijk van de type kaart (Rare, Super Rare of Unique). Hier is dus vooral de verzamelwaarde belangrijk aangezien de start van de carrière van jonge talenten hiermee voor eeuwig wordt vastgelegd.

BONUS

SEIZOENSBONUS

Hieronder zie je een kaart van Jason Denayer van Lyon FC van het seizoen 2019-2020 en één van het seizoen 2020-2021. Als je met je muis op het bonuspercentage staat, zie je de extra informatie hierover. Het enige verschil is dus dat de kaart van het huidig seizoen 5% extra heeft. Daartegenover staat in dit geval dat de kaart van 19-20 al 6% XP bonus heeft en die van 20-21 maar 2.5% waardoor het totaal verschil maar 1.5% bedraagt. Dit is dus in dit geval het enige verschil wat betreft de waarde van de kaart voor de competities.

XP BONUS

Elke kaart kan ook XP Bonus krijgen zoals je hierboven zag, maar hoe? Simpelweg door hem op te stellen in je teams in de competities. Hoeveel XP je speler krijgt wordt berekend op basis van volgende formule

 • basis xp + team minuten xp + speler score xp = xp
 • basis xp = 75
 • team minuten xp = (75 x gem. aantal minuten v/h team) / 90
 • speler score xp = score * 0.125

De xp bouw je zo op om levels te stijgen die je een hogere XP bonus opleveren. Elk level geeft je 0.5% extra bonus, hierbij de tabel van de levels om te weten hoeveel je dus nodig hebt

Level XP Required
1 100
2 200
3 400
4 600
5 900
6 1300
7 1800
8 2400
9 3100
10 3900
Level XP Required
11 4900
12 6000
13 7300
14 8800
15 10600
16 12600
17 15000
18 17700
19 20900
20 24500

LEAGUES

Nu je al de basis kent over de spelers, is het tijd om de verschillende leagues te ontdekken vooraleer je spelers gaat kopen. Afhankelijk van je budget en je voorkeur van competities kan je dan gaan bepalen welke spelers je gaat kopen. Een speeldag vindt plaats van dinsdag tot en met vrijdagochtend en dan van vrijdagavond tot dinsdagochtend. Je hebt dus per 7 dagen twee speeldagen waarbij je kan strijden voor de prijzen.

Elk team in een league bestaat uit 5 spelers en ziet er als volgt uit

 • 1 doelman
 • 1 verdediger
 • 1 middenvelder
 • 1 aanvaller
 • 1 extra (verdediger, middenvelder of aanvaller)

De punten van de spelers worden berekend zoals eerder uitgelegd en krijgen hierbij de bonus % toegevoegd van hun type kaart en hun XP bonus en eventuele seizoensbonus van 5%. De kapitein van het team heeft nog eens 20% extra bonus.

Elke spelerskaart die je bezit kan je maximaal één keer gebruiken per speeldag en indien je een speler meerdere malen bezit, kan je hem dus wel meerdere keren gebruiken, maar maximaal 1 keer per team.

De Rookie League ga ik niet apart bespreken, maar deze is 8 speeldagen beschikbaar met je Common Cards en maximaal 2 Rare Cards, maar niet verplicht. Je kan wel enkel een Rare Card als kapitein aanduiden.

Je schrijft een team in door naar “PLAY” te gaan en dan op de speeldag te klikken die “Open” staat, hier zal je dan de beschikbare competities zien afhankelijk van de speeldag.

Elke type league heeft 4 divisies waarbij verschillende soorten kaarten beschikbaar

Divisions

At least

Fillable with

Captain

Limited
5 Limited cards
/
Limited card
Rare
4 Rare cards
1 Common (-50%)
Rare card
Rare Pro
3 Rare cards
Super rare card
Rare card
Super Rare
3 Super rare Cards
Max 1 unique & rare card
Super rare card
Unique
3 Unique cards
1 Super rare card
Unique card

Global All Star

De Global All Star spreekt voor zich als naam, hier kan je alle spelers van alle verschillende regio’s, competities en leeftijden gebruiken. Deze competitie is beschikbaar van zodra er minstens twee regionale leagues beschikbaar zijn of wanneer 20+ teams een wedstrijd hebben maar er amper één regionale league beschikbaar is.

Zoals je ziet bovenaan op de screenshot kan je per competitie de prijzenpot raadplegen om te zien wat je kan winnen. Een startende manager kiest dan ook meestal voor de Global All Star gezien de brede waaier aan mogelijke spelers hier, maar ook omwille van de prijzenpot. We raden je zeker aan altijd de prize pool te bekijken, maar in de Global All Star D4 is er reeds Ethereum te winnen bij 205 punten (0.010 ETH) en nog meer bij minstens 250 punten (0.020 ETH).

Global U23

Deze competitie spreekt eveneens voor zich en is heel eenvoudig. De regels voor deelname zijn hetzelfde als bij de Global All Star, met het enige verschil dat je spelers tot de categorie U23 moeten behoren. De spelers dienen op 23 jaar of jonger te zijn op 1 juli 2020.

De prijzenpot is hier wel verschillend, maar deze kan je eveneens raadplegen op de pagina van de speeldag zelf door op de knop “View Prize Pool” te klikken.

European Champions League

Hier kies je spelers uit de top 5 divisies

 • Premier League (Engeland)
 • Ligue 1 (Frankrijk)
 • Bundesliga (Duitsland)
 • Serie A (Italië)
 • La Liga (Spanje)

European Challengers League

Hier kies je spelers uit alle competities buiten de top 5 die worden gecoverd door Sorare

 • Championship (2de klasse Engeland)
 • SuperLig (Turkije)
 • Premiership (Schotland)
 • Jupiler Pro League (België)
 • Eredivisie (Nederland)
 • Premier League (Rusland)
 • Primeira Liga (Portugal)

Champion Asia

Hier kan je kiezen uit de Aziatische competities ondersteund door Sorare

 • K1-League (Zuid-Korea)
 • J1-League (Japan)
 • Super League (China)

Champion America

Voor deze league kan je spelers uit volgende competities kiezen

 • Liga MX (Mexico)
 • MLS (Amerika)
 • Superliga (Argentinië)
 • Primera A (Colombia)
 • Serie A (Brazilië)

Regio’s

Naast de Global All Star en de U23 waar de competitie niet uitmaakt, heb je ook enkele regiogebonden  competities. Het principe is telkens hetzelfde, je kan per regio enkel de spelers die tot die competities behoren selecteren.

Special Training

Indien je onvoldoende/te veel spelers hebt voor een team in één van de leagues, dan kan je teams opstellen in Special Training. Hier kan je geen prijzen winnen, maar spelers winnen wel XP op dezelfde manier als uitgelegd bij XP Bonus. Het voordeel is dat je oneindig veel teams kan plaatsen en dus al je spelers hun bonus kunnen verhogen. Door op “Add A Team” te klikken voeg je telkens een extra team toe.

Spelersscore

Vooraleer we kaarten gaan kopen en verkopen is het handig om te weten hoe de scores van spelers in competities bepaald worden. Naast de verzamelwaarde wordt de waarde van een speler namelijk vooral bepaald door zijn scores in Sorare. De score is een getal van 0 tot 100 dat wordt bepaald door middel van statistieken die Sorare ontvangt van het data platform Opta.

Je hebt twee delen om de score te bepalen; de eerste die we bespreken is de Decisive Score. Een speler start met 35 als basisspeler of 25 als invaller. Deze score wordt beïnvloed door enkele beslissende zaken.

Een positief effect zorgt voor een minimum score van 60 en elk extra positief effect zorgt voor 10 extra. Een negatief effect zorgt voor een score van 15 als Decisive Score of doet een positief effect teniet indien dat er ook is.

Positieve score

 • Goal
 • Assist
 • Penalty uitgelokt
 • Redding op de lijn
 • Clean sheet (enkel doelman)
 • Penalty gestopt
 • Tackle als laatste man

Negatieve score

 • Rode kaart
 • Eigen doelpunt
 • Penalty veroorzaakt/tegen
 • fout die lijdt tot een tegendoelpunt
 • 3 of meer tegendoelpunten (enkel doelman)

All-Around Score wordt bepaald door alle statistieken die Sorare ontvangt van Opta, hierbij een voorbeeld om aan te tonen hoe gedetailleerd dit is.

Een erg handige website die je zeker moet gebruiken om alle gemiddelde scores en waarden van spelers uit te zoeken is SorareData. Deze website is gemaakt door een manager van Sorare, zoals u en ik, waarvoor nogmaals dank!

Spelers kopen

Nu we een goede basis hebben over het nut van de kaarten en de leagues, kunnen we spelers beginnen kopen. Zoals je weet bestaat uit een team uit 5 spelers; één van elke positie en eentje extra dat je nog kan kiezen. We gaan de verschillende mogelijkheden om spelers te kopen overlopen, van de “new signings” tot het rechtstreeks een bod uitbrengen op een speler.

New Signings

De eerste optie zijn de “New Signings”, dit zijn nieuwe kaarten van spelers die Sorare uitbrengt op veiling. Wanneer je een referral link gebruikt, dan krijg je na je 5de aankoop op deze pagina een extra gratis Rare card. 

Je komt op deze pagina door met je muis over Market en op New Signings te klikken.

De veilingen zijn chronologisch 24/7 beschikbaar en je zal dus regelmatig iets vinden om je gallerij uit te breiden. Met de knop “Bid” bied je op de speler en hiervoor moet je telkens de prijs met minstens 10% verhogen tov het hoogste bod. Indien er wordt geboden op een speler wanneer het nog minder dan 1 minuut is voor de deadline, dan start de klok terug vanaf 1 minuut.

Om te bepalen hoeveel je best geeft voor een speler, kan je best zijn andere kaarten vergelijken en daarvoor klikt je best op de kaart op de veiling, in dit voorbeeld gebruiken we doelman Maarten Vandevoordt. Als je klikt op zijn kaart, dan scroll je naar beneden tot je de volgende knoppen ziet.

Daarna klik je op  zijn naam om zijn persoonlijke pagina te zien.

Hier zie je allerlei informatie over de speler, maar wanneer je dan onder zijn foto op de tab “Cards” klikt, dan zie je al zijn kaarten.

Hier zie je zowel de reeds verkochte kaarten met hun prijs en eronder de eigenaar van de kaart. Daarnaast zie je kaarten met “Bid” die op de veiling beschikbaar staan en nog op geboden kan worden. De spelers met “Buy” worden momenteel verkocht door andere managers en kan je rechtstreeks kopen aan de gevraagde prijs.

Met al die prijzen van eerder verkochte kaarten en de spelers die te koop aangeboden worden kan je bepalen wat jij zou willen geven voor een speler. Uiteraard ook de website soraredata.com gebruiken voor je onderzoek naar de juiste prijs want hier zal je heel veel informatie terugvinden waaronder de gemiddelde scores en prijzen van elke speler.

Transfermarkt

Naast de “New Signings” heb je ook de transfermarkt waar je spelers rechtstreeks van andere managers kan kopen. Je zal hier tal van filters terugvinden die je dan kan gebruiken om je zoekopdracht zo specifiek mogelijk te maken. Deze aankopen tellen echter niet voor je gratis kaart na registratie.

Onder de kaart van elke speler zie je de prijs, de resterende tijd dat de kaart nog te koop staat en dan de knop “Buy”. In tegenstelling tot de veilingen waar je moet bieden tot de deadline verstrijkt, is dit hier niet het geval. Je kan meteen kopen aan de gevraagde prijs door op “Buy” te klikken of je kan op de kaart klikken en dan een lagere prijs bieden. Nadien wacht je tot de manager je bod aanvaardt of weigert.

Directe aanbiedingen

Indien je een specifieke manager een voorstel wilt doen kan dat via “Direct Offers”, je gaat naar de pagina via “My Club” en dan “My Offers”. Hier kan je de gekregen en verstuurde voorstellen zien en ze intrekken of aanvaarden/weigeren. Een nieuw voorstel doe je via de knop “Create A New Offer”.

Hier geef je dan eerst de naam in van de manager aan wie je een voorstel wilt aanbieden. Daarna kan je ingeven hoeveel Ethereum/euro je aanbiedt, de kaart(en) die jij hem stuurt en als laatste ook de kaart(en) die je in ruil terug verwacht. Je kan ook één of meerdere van die drie opties niet invullen waarmee je dus bijvoorbeeld enkel een ruil tussen kaarten aanbiedt zonder Ethereum/euro.

Spelers verkopen

Nadat je spelers hebt gekocht en de transfer helemaal is voltooid, kan je ook je spelers verkopen. Dit kan uiteraard niet met Common kaarten. Je speler te koop zetten doe je automatisch voor 48 uur en die komt dan op de transfermarkt. Indien hij niet verkocht is voor de deadline, dan blijft hij gewoon in jouw gallerij. Managers kunnen de kaart ook terugvinden indien ze de specifieke speler hebben opgezocht en naar zijn kaarten kijken zoals getoond in het deel New Signings.